Mannisi, Marco

ESR1 Marco Mannisi

Researcher
Glasgow Caledonian University
Knie artrose (KOA) is een ongeneesbare ziekte die gekenmerkt wordt door pijn, die instabiliteit van het gewricht en een verminderde functionele capaciteit veroorzaakt. Mensen die KOA ontwikkelen worden gedwongen om hun activiteitenniveau te verminderen en hun leefstijl te veranderen. Dit is een veel voorkomende ziekte, waardoor meer dan 9,5 miljoen patiënten in Europa deze ziekte hebben. KOA wordt behandeld met een breed scala aan behandelingen met beperkt en verschillend effect. Het voornaamste probleem is dat de meeste van deze behandelingen algemene richtlijnen volgen en primair gericht zijn op verlichting van de symptomen, zonder daadwerkelijk de gewrichtsfunctie te behouden of te verbeteren.

Het doel van dit project is om verder te gaan dan deze beperking door het onderzoeken van het directe effect van verschillende behandelingen bij verschillende groepen mensen. Dit zal mogelijk zijn door het gebruik van persoonlijke modellen (computermodellen) die nauwkeurig de individuele anatomie en het looppatroon recreëren. Deze innovatieve technologie zal het toestaan om de onmiddellijke uitkomst van geselecteerde behandelingen op een individueel niveau te simuleren. Op deze manier wordt het mogelijk om te begrijpen wat er in het gewricht gebeurt tijdens de uitvoering van de activiteiten van het dagelijks leven die meestal pijnlijk zijn voor patiënten met KOA.

De resultaten van dit project zouden de basis kunnen leggen voor het ontwikkelen van een instrument dat aan de ene kant medewerkers in de gezondheidszorg kan steunen in het besluitvormingsproces en aan de andere kant kan worden gebruikt om het effect van verschillende behandelingen te evalueren.