Mannisi, Marco

ESR1 Marco Mannisi

Researcher
Glasgow Caledonian University
Polvinivelrikko on parantumaton sairaus, jota määrittelee nivelkipu, joka johtaa nivelen epästabiiliuteen sekä heikentyneeseen toimintakykyyn. Nivelrikkoon sairastuvat ihmiset joutuvat vähentämään aktiivisuuttaan ja muuttamaan elintapojaan. Kyseessä on erittäin tavallinen sairaus, joka vaikuttaa yli 9.5 miljoonaan potilaaseen Euroopassa. Polvinivelrikkoa hoidetaan laajalla valikoimalla eri hoitoja, joiden vaikutukset ovat vaihtelevat. Lähtökohtainen ongelma on se, että suurin osa hoidoista nojaa yleisiin hoitosuosituksiin ja on pääasiassa suunnattu kivunlievitykseen ilman, että nivelen toimintakykyä pyritään vaalimaan.

Projektin tavoitteena on korjata tämä rajote tutkimalla eri hoitomuotojen välitöntä vaikuttavuutta joukossa ihmisiä. Se on mahdollista räätälöityjen mallien (tietokonemallien), jotka kuvantavat koehenkilön anatomian ja kävelytyylin tarkasti. Tämä innovatiivinen teknologia mahdollistaa välittömän hoitomuotojen vaikutuksen simuloinin koehenkilökohtaisella tasolla. Menetelmän avulla on mahdollista ymmärtää, mitä tapahtuu potilaan nivelen sisällä arjen aktiviteeteissa, mitkä ovat yleensä kivuliaita nivelrikkopotilaille.

Projektin tulokset voivat luoda perustan työkalulle, joka auttaisi lääkäreitä hoitopäätöksissä ja jonka avulla voitaisiin arvioida eri menetelmien vaikutusta.